food design(fot.freedigitalphotos.net)

Kierunek studiów: Food Design

Obecnie dzięki wielu programom kulinarnym i modzie na odpowiednie odżywienie, powstaje wiele kierunków rozwoju dla osób zafascynowanych kuchnią. Jednym z nich są studia!

 

Kierunek Food Design

Kierunek FOOD DESIGN należy wzbogacony jest o kluczowe elementy gastronomii, dietetyki i kultury stołu. Studenci zdobędą wiedzę, umiejętności i kompetencje społeczne, które pozwolą im na pracę w renomowanych restauracjach.

Studenci posiądą wiedzę o:

  • produktach spożywczych, składzie chemicznym surowców i specyfikacji produktów żywnościowych oraz ich cech organoleptycznych,
  • kuchniach świata
  • historii kuchni polskiej
  • procesach zachodzących w technologii gastronomicznej,
  • zasadach żywienia człowieka,
  • funkcjonowaniu restauracji,
  • o kulturze stołu.

Przyszli Food Designerzy będą potrafili także:

  • rozumieć historyczny, kulturowy, technologiczny i żywieniowy kontekst sporządzania potraw,
  • dobierać produkt żywnościowe do sporządzenia określonej potrawy
  • tworzyć twórcze menu
  • stosować odpowiednie techniki kulinarne w zależności od doboru produktów i kuchni,
  • świadomie kształcić wizerunek restauracji i siebie jako szefa kuchni.

 

Idealny kandydat

Studia są skierowane dla osób pasjonujący się kulinariami, odpowiednią estetyką potraw i innowacjom kulinarnym.Przede wszystkim dla kreatywnych, chcących rozwijać swoje zainteresowania i pasje lub pogłębić swoją wiedze dotyczącą kuchni.

 

Rekrutacja

Jako nowy kierunek, Food Design nie jest dostępny na wielu uczelniach.

Możemy zdecydować się na siedem semestrów nauki, po których można kontynuować naukę na studiach magisterskich. Są one przeznaczone dla każdego kto przedstawi świadectwo zdania egzaminu dojrzałości i pasjonuje się gastronomią pod każdym względem.

lub

wybrać się na studia podyplomowe trwające dwa semestry, zakończone otrzymaniem świadectwa ukończenia studiów.

 

Program studiów

W programie znajdują się między innymi zajęcia z historii kuchni, projektowania i aranżacji stołu, projektowania akcesoriów jako elementu dekoracji stołu, dietetyki, kultury stołu, projektowania potraw oraz wiele warsztatów i zajęć praktycznych, także biznesowych.

 

Rynek pracy

Po studiach z zakresu Food Design pracy możemy szukać w ekskluzywnych restauracjach na stanowiskach menadżerskich, szefów kuchni czy dziennikarzy kulinarnych.

 

M.Niewiarowska

 

Komentarze:

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

facebook