Studia w Nowej Zelandii (fot.wikipedia.org)Studia w Nowej Zelandii (fot.wikipedia.org)

Studia w Nowej Zelandii

Otwartość na zagranicznych studentów, wysoki poziom nauczania, różnorodność kulturowa i piękne miejsca – to oferuje Nowa Zelandia. Sprawdź, czy studia na wyspie są właśnie dla Ciebie.

 

System edukacji

W Nowe Zelandii jest osiem uczelni państwowych, znanych na całym świecie. Współpracują z uniwersytetami z innych krajów oraz zapewniają wysoki poziom nauczania i dobrze rozwinięte zaplecze badawcze. Bardzo często uczelnie podzielone są na kampusy, niekiedy w kilku różnych miastach. Długość studiów zależy od kursu i stopnia, jaki się wybierze:

  • Bachelor Degree (3 – 5 lat) – podstawowy poziom akademicki dla większości profesji
  • Graduate Certificate (6 miesięcy) – intensywny kurs oparty na wybranym stopniu
  • Graduate Diploma (1 – 2 lata) – środkowy poziom, pomiędzy licencjatem a magisterium
  • Masters Degree (1 – 2 lata) – skupia się na praktycznych i pojęciowych aspektach różnych dziedzin
  • Doctoral Degree (3 – 6 lat) – skupia się na badaniach dających oryginalny wkład w zakres wiedzy z danej dziedziny

System brytyjski, obejmuje 3 stopnie nauczania, co więcej po każdym roku edukacji dostajesz certyfikat i to od ciebie zależy, czy będziesz kontynuować naukę czy nie. Ponadto kwalifikacje, które uzyskasz w Nowej Zelandii uznawane są we wszystkich krajach anglojęzycznych.

Uniwersytet Massey (fot.Nzv8fan, wikipedia.org)

 

Rekrutacja

Aby rozpocząć studia w Nowej Zelandii, należy osiągnąć minimum standardów wymaganych przez uniwersytecki system rekrutacji. Pod uwagę brane są takie dokumenty, jak:

  • National Certificate of Educational Achievement –Krajowy Certyfikat Osiągnięć Szkolnych
  • New Zealand Qualifications Framework – Ramy Kwalifikacji w Nowej Zelandii
  • International Baccalaureate –Matura międzynarodowa
  • Cambridge examinations – Egzaminy Cambridge

 

Znajomość języka

Od zagranicznych studentów wymaga się znajomości języka angielskiego, gdyż jest on wymagany przez system szkolnictwa wyższego.

 

Pobyt

Jeżeli masz zamiar przebywać w Nowej Zelandii dłużej niż 3 miesiące, niezbędna jest wiza studenckaNowa Zelandia (fot.freedigitalphotos.net). Aby móc się o nią ubiegać, musisz spełnić kilka warunków:

  • dobre zdrowie (niekiedy potrzebujesz zaświadczenia lekarskiego);
  • odpowiedni charakter (czasami potrzebujesz zaświadczenia o niekaralności);
  • ważny paszport;
  • potwierdzenie ze szkoły o przyjęciu na studia;
  • -otwierdzenie zakwaterowania;
  • wykupione ubezpieczenie zdrowotne.

 

Koszty

W Nowej Zelandii walutą jest dolar nowozelandzki, który w przybliżeniu wynosi 2,60 zł.

Opłaty za zakwaterowanie zależą od miejsca, w którym zamieszkasz: hostele, domy studenckie, własne mieszkanie, a może pokój u czyjejś rodziny. Średni czynsz za mieszkanie trzypokojowe wynosi około NZ$340 za tydzień, zaś za wynajęcie pokoju około NZ$110 za tydzień.

Ceny niektórych produktów w przybliżeniu:

  • Filiżanka kawy – NZ$3,50-5
  • Obiad w restauracji – od NZ$15
  • Buty Nike – NZ$150
  • Bilet do kina – NZ$12-17
  • Jeansy – NZ$150
  • Bilet na koncert – od NZ$80

Zagraniczni studenci zobowiązani są również do płacenia czesnego. Wysokość opłat zależy od uczelni, ale zwykle waha się w przedziale NZ$23000 – 30000 rocznie.

 

Życie studenckie

W Nowej Zelandii ludzie są bardzo otwarci na zagranicznych gości, więc jako nowy student nie będziesz miał problemów z zaaklimatyzowaniem się w nowym otoczeniu. Duża różnorodność kulturowa i atrakcyjne miejsca sprawiają, że studenckie życie nie kręci się tylko wokół samej nauki.

Stypendia

Każda uczelnia daje możliwość uzyskania stypendium, jednak wymagania są zróżnicowane. Gdy wybierzesz sobie uniwersytet, możesz szukać informacji o zasadach przyznawania stypendium.
Istnieją również Międzynarodowe Nowozelandzkie Stypendia Doktoranckie,przeznaczone dla studentów z wybranych państw, którzy chcą odbyć studia doktoranckie w Nowej Zelandii. Aplikować można każdego roku do 15 lipca. Strona biznesflow.pl podaje wymagania, jakie muszą spełnić studenci:

  • posiadają status studenta
  • posiadają najwyższą średnią ze studiów („A” lub odpowiednik)Wydział prawa Uniwersytetu Wiktorii (fot.Bdsuler, wikipedia.org)
  • spełniają wymagania stawiane przed kandydatami do studiów doktoranckich na uniwersytecie w Nowej Zelandii
  • dostarczą Educational Credential Evaluation Certificate (ECE)
  • udowodnią, że kontaktowali się z odpowiednim wydziałem wybranej przez siebie uczelni w celu przedyskutowania programu badań, zainteresowań naukowych i odpowiedniego nadzoru
  • posiadają certyfikat potwierdzający biegłą znajomość języka angielskiego zdobyty na przestrzeni ostatnich dwóch lat przed zgłoszeniem.

 

Praca

Rząd Nowej Zelandii bardzo restrykcyjnie podchodzi do pracy podczas nauki, mimo to studenci mają możliwość podjęcia się jakiejś formy zarobku. Jeżeli jesteś na wizie studenckiej, możesz poszukać pracy na pół etatu tylko wtedy, gdy spełniasz jeden z warunków:

  • wybrany przez ciebie kurs trwa minimum 2 lata
  • dyplom, który uzyskasz po ukończeniu kursu, daje ci punkty w procesie Skilled Migrant Category
  • bierzesz udział w wymianie studentów międzynarodowych
  • jesteś uczniem 12 lub 13 klasy szkoły średniej
  • posługujesz się językiem angielskim na poziomie co najmniej średniozaawansowanym(IELTS 5,0) a twoim głównym celem nauki w Nowej Zelandii jest dalsze szkolenie języka na kursie angielskiego.

 

Przydatne linki

 

A.Szczykutowicz

 

Komentarze:

  1. Julia pisze: 2015/02/10 o 14:18

    fajne miejsce, ale te koszta to chyba jakiś żart

    (odpowiedz)
    • Gocha pisze: 2015/02/12 o 13:04

      ostre te wymagania jak się chce tam pracować

  2. Janusz pisze: 2015/05/06 o 13:39

    bardzo wysokie czesne

    (odpowiedz)
  3. Karol pisze: 2015/07/03 o 15:57

    bez szału:)

    (odpowiedz)

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Profesjonalny kurs maturalny z języka polskiego - 100% ZA DARMO ! ! ! --> Sprawdź teraz...
Zapisz się!
facebook