flaga Tajlandii (fot.wikipedia.pl)flaga Tajlandii (fot.wikipedia.pl)

Studia w Tajlandii

Ten nowoczesny azjatycki kraj słynie z gościnności, pysznych dań i urokliwych miast oraz niezwykłych świątyń i zabytków. Jeśli chciałbyś studiować w Tajlandii – zapoznaj się z tym artykułem!

Edukacja

W Tajlandii znajduje się 80 publicznych szkół wyższych, m.in. uczelnie autonomiczne, politechniki, uniwersytety z systemem Rajabhat, college’e i instytuty, oraz ponad 70 uczelni prywatnych – uniwersytetów, college’ów oraz instytutów. Oferują one doskonałe programy, zwłaszcza w dziedzinach taki jak medycyna, sztuka, nauki humanistyczne i technologia informacyjna. Większość kierunków jest nauczana w języku angielskim.

Studia licencjackie trwają zazwyczaj 4 lata. Wyjątkiem są edukacja i architektura, gdzie nauka trwa przez 5 lat, a w przypadku stomatologii, medycyny, farmacji i weterynarii – dyplom zdobywa się po 6 latach.

Studia magisterskie trwają przez rok albo przez dwa lata. Po zakończeniu nauki można ubiegać się o przyjęcie na studia III stopnia, które kończą się zdobyciem tytułu doktora po zakończeniu zajęć, badań oraz złożeniu pracy dyplomowej.

Rok akademicki

W zależności od uczelni rok akademicki składa się z dwóch albo z trzech semestrów.

Podział na dwa semestry:

  • Semestr zimowy – od września do grudnia
  • Semestr letni – od stycznia do maja

Podział na trzy semestry:

  • Pierwszy semestr – od czerwca do października
  • Drugi semestr – od listopada do marca
  • Sesja letnia – od kwietnia do maja

Rekrutacja

Od 2013 roku wiele uczelni korzysta z systemu clearinghouse. Przyszli studenci mogą się przez niego zalogować na kilka uczelni i kilka kierunków. Po zakończeniu rekrutacji i ostatecznym wyborze kierunku, studenci są automatycznie usuwani z pozostałych uczelni i baz danych systemu rekrutacji.

Przez system clearinghouse przeprowadza się także testy, które mają na celu sprawdzić znajomość języków (angielskiego i tajskiego) oraz wiedzę z zakresu wiedzy o społeczeństwie, matematyki, fizyki, chemii i biologii. O innych wymaganiach i ilości wolnych miejsc na danym kierunku decyduje każda uczelnia indywidualnie. Niektóre uczelnie wymagają np. zdawania dodatkowych egzaminów wstępnych.

Czesne

Studia w Tajlandii są płatne. Na uniwersytetach publicznych opłata roczna wynosi zazwyczaj od tysiąca do 2 tysięcy dolarów amerykańskich. W przypadku prywatnych uczelni czesne wynosi od ok. 1400 do prawie 4 tysięcy dolarów.

Wiza

Przed wyjazdem do Tajlandii należy zdobyć wizę edukacyjną w tajskiej ambasadzie bądź w konsulacie w swoim kraju. Jest ona ważna jednak tylko przez 90 dni. Po przyjeździe należy ubiegać się o wizę studencką, która jest ważna przez 12 miesięcy. Może być ona przedłużana. Opłata wizowa wynosi około 60 dolarów amerykańskich. Po otrzymaniu wizy studenci muszą co 90 dni powiadamiać o miejscu swojego aktualnego pobytu, w razie nie wywiązania się z tego można otrzymać mandat w wysokości ok. 60$. Oprócz posiadania wizy student musi udowodnić, że może się utrzymać w Tajlandii w trakcie studiów (czyli posiadać ok. 650$ na miesiąc).

Ubezpieczenie zdrowotne

Przed wyjazdem do Tajlandii należy uzyskać ubezpieczenie zdrowotne w swoim kraju. Bez ubezpieczenia będzie można się leczyć tylko w placówkach publicznych i będzie trzeba zapłacić za to. Wiele prywatnych szpitali nie leczy pacjentów bez ubezpieczenia.

Koszt życia

Walutą obowiązującą w Tajlandii jest baht. 100 HBT to około 10 złotych. Kosz życia w tym kraju jest dosyć niski. Wynajęcie mieszkania kosztuje ok. 400 złotych miesięcznie, zaś danie obiadowe na popularnych straganach to zazwyczaj nie więcej niż 8 złotych. Cena kawy bądź herbaty w kawiarni nie przekracza 6 zł. Także odzież można zakupić za niskie ceny, przykładowo t-shirty kosztują do 20 zł, a jeansowe spodnie 30. Zacznie drożej wyjdą zakupy w znanych zachodnich sieciówkach i fast-foodach.

K. Macha

 

Komentarze:

  1. gosia pisze: 2015/11/06 o 14:24

    nie wiedziałam że aż tyle jest szkół wyższych w Tajlandii

    (odpowiedz)
  2. Sara pisze: 2015/11/06 o 14:25

    super kraj, ale do zwiedzania, a nie do studiowania

    (odpowiedz)
  3. Nina pisze: 2015/11/06 o 14:26

    dlaczego? Koszt życia tam jest dość niski

    (odpowiedz)
  4. Ania pisze: 2015/11/06 o 14:27

    można tam tanie i fajne zakupy zrobić:)

    (odpowiedz)
  5. Hosting pisze: 2017/04/09 o 22:22

    Studenci, ktorzy chca pozostac w Tajlandii do pracy musza ubiegac sie o wize nieimigracyjna w tajskiej ambasady lub konsulatu w kraju ojczystym. Studenci, ktorzy chca kontynuowac studia doktoranckie w Tajlandii znajda rowniez wiele mozliwosci dla dalszych badan i powinien wspolpracowac z konkretnej instytucji sa zainteresowani uczestnictwem.

    (odpowiedz)
  6. Karo pisze: 2017/05/26 o 10:42

    Witam, jak można się rekrutacja na uczelnie medyczna w Tajlandii?

    (odpowiedz)

Odpowiedz na „gosiaAnuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Profesjonalny kurs maturalny z języka polskiego - 100% ZA DARMO ! ! ! --> Sprawdź teraz...
Zapisz się!
facebook