Dietetyk (Fot.freedigitalphotos.net)Dietetyk (Fot.freedigitalphotos.net)

Zawód Dietetyk

Niezdrowe jedzenie, mało ruchu fizycznego, siedząca praca- tak najczęściej wygląda dzień większości Polaków. Wyżej wymienione czynniki spowodowały, że coraz więcej ludzi ma problemy ze zdrowiem i otyłością. Lekarze biją na alarm, a coraz więcej osób szuka pomocy właśnie u dietetyka.

Zawód Dietetyk

Każdy z Was, kto planuje zostać Dietetykiem powinien poznać szczegóły swojej pracy. Otóż będziecie zajmować się nie tylko planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludzkości, ale także badaniem produktów żywnościowych oraz pochodzeniem żywności, oceną wzajemnego wypływu farmakoterapii i żywienia.

Najczęściej po pomoc do dietetyka przychodzą osoby z problemami zdrowotnymi, które wynikają ze złego odżywiania się, czy otyłości. Pacjenci oczekują opracowania indywidualnej diety żywieniowej, którą Dietetycy pomogą im wprowadzić w życie.

Zdarza się także sytuacja odwrotna, kiedy pacjentem zostaje osoba z zaburzeniami żywieniowymi, takimi jak anoreksja, czy bulimia. W tym przypadku należy nie tylko pomóc wrócić do odpowiedniej wagi, ale także przekonać pacjenta do prawidłowego  jedzenia.

Dobry dietetyk to przede wszystkim dobry psycholog. W kontaktach z ludźmi, którzy nie umieją poradzić sobie z nadwagą, czy niedowagą trzeba być stanowczym, przekonywującym, z umiejętnością podejścia do każdej osoby indywidualnie.

Czym jest właściwie dietetyka?

Ujmując rzecz najprościej, dietetyka to nauka o żywieniu człowieka, zarówno chorego, jak i zdrowego. Mówiąc dokładniej dotyczy zasad odżywiania, oceny stanu zdrowia, wpływu połączenia leków z żywnością, zapobiegania chorobom zależnym od żywienia, czy kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania.

Wykształcenie Dietetyka

Najlepszym rozwiązaniem będzie ukończenie studiów na kierunku Dietetyka (zobacz opis kierunek dietetyka na Studiowac.pl).  Jak możecie zobaczyć w podanym artykule nauka trwa 3 lata na studiach licencjackich i 2 lata na studiach uzupełniających magisterskich.

Po ukończeniu studiów nabędziecie wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych. Zostaniecie specjalistą w zakresie planowania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego.

Rynek pracy

O miejscach pracy możecie przeczytać w artykule do którego zamieściłam link powyżej. Ja od siebie dodam tylko, że rynek w Polsce otwiera się dopiero na ten zawód. Zapotrzebowanie specjalistów z tej dziedziny jest spore, a młodzież jak najbardziej powinna się kształcić w tym kierunku. Nie zmienia to faktu, że nie jest to zawód tak popularny jak na Zachodzie. W Polsce nie ma aż tak dużego problemu z otyłością, jaki jest przykładowo w Stanach Zjednoczonych.

W związku z tym, że jest to nowy problem, który pojawia się w naszym kraju, a zawód Dietetyka nie jest tak powszechny jak powinien być, ze znalezieniem pracy niekoniecznie musi być łatwo. Porady Dietetyków to często duży wydatek, na który nie każdy może sobie pozwolić

W każdym razie problem żywieniowy w Polsce to coraz bardziej popularny temat i z czasem ludzie zaczną sięgać po porady znacznie częściej niż dotychczas. Tym samym, efektem będą nowe miejsca pracy dla absolwentów dietetyki.

Ile zarabia Dietetyk?

Zarobki Dietetyka sięgają 2 000 zł (źródło: HR Sedlak & Sedlak). Trzeba przyznać, że nie jest to zadowalająca kwota. Mówię tutaj jednak o zakładach publicznych. Znacznie lepiej przedstawia się sytuacja w prywatnych gabinetach. Tam możecie liczyć na pensję w granicach 6- 8 tys. zł. Dochody bardzo często uzależnione są od ilości pacjentów.

Dodatkowe informacje o zawodzie

Warto zapamiętać, że po skończonych studiach możecie wciąż się kształcić. Poniżej lista kursów, które mogą wzbogacić Wasze kwalifikacje zawodowe:

  • kursy z zakresu hotelarstwa i gastronomii,
  • kursy masażu, fitness,
  • kursy kosmetyczne,
  • studia II stopnia z zakresu: technologii żywności i żywienia człowieka, zdrowia publicznego,
  • studia podyplomowe z zakresu Promocji i Reklamy

W Stanach Zjednoczonych dietetycy bardzo często są zatrudniani w charakterze osobistych konsultantów przez polityków, czy znanych aktorów. Taka moda powoli wchodzi także do Polski.

Opnie o zawodzie

O opinię zapytaliśmy Karolinę S.,absolwentkę kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie:

„Znalezienie pracy w szpitalu- szanse raczej zerowe. Najczęściej absolwenci otwierają własne gabinety, lub zatrudniają się w  poradniach. Egzamin na UM w Warszawie jest, ale nie jest bardzo trudny. Ludzie z innych uczelni się dostają. Na magisterskie można iść tylko po licencjacie z dietetyki.” Zapytaliśmy także o inne uczelnie. „Podyplomówki w Krakowie (jak i całego CMUJ) radze unikać. Osoby które to prowadza są wysoce niekompetentne. Kierunek został otworzony dopiero w zeszłym roku, czy 2 lata temu i nie mają zupełnie przeszkolonej kadry. Szukając studiów patrzcie przez ile lat prowadzony jest kierunek- chyba że chcecie być szczurami laboratoryjnymi.”

Być może zainteresuje Was także opinia Pauliny L. ze Szczecina, studentki pierwszego roku dietetyki:

„Jestem na pierwszym roku dietetyki, i bardzo sobie chwalę ten kierunek. Uczysz się czegoś, co Tobie samej się przyda i będziesz mogła to w swoim życiu wykorzystać. Niektóre zajęcia otwierają oczy na to, co jemy, jak żyjemy- mi się podoba :). Wydaje mi się, że to bardzo przyszłościowy zawód, bo coraz więcej ludzi chce ładnie i zgrabnie wyglądać, chcą być zdrowsi, a dieta to gwarantuje :). Spytaliśmy także, czy Pomorski Uniwersytet Medyczny (uczelnia na której studiuje Paulina) oferuje jakieś specjalizacje. „Hmm.. a co do specjalizacji na mojej uczelni – PUM – nie ma czegoś takiego jak specjalizacja. Sam kierunek nią jest. Tylko po medycznej uczelni będziesz miała uprawnienia, żeby pracować w zawodzie. Można też iść na technologię żywności, tam można dietetykę wybrać jako specjalizację. Osobiście nie widzę w tym nic sensownego, chyba, że ktoś lubi pracę na kuchni.”

Na koniec, o zdanie zapytaliśmy Karola L., dietetyka (pracuje w zawodzie od 2 lat).

„Wiem że ludzie coraz więcej dyskutują na temat jedzenia, przemiany materii i indeksów glikemicznych. Badania pokazują że mamy coraz więcej otyłych dzieci w szkołach, w klasach najmłodszych, więc dietetycy będą niezbędni. No i wizyta, ustawienie diety i konsultacje to bardzo słona usługa, więc na pewno będziesz miała dobry status finansowy.”

 

Zapraszamy do dyskusji w komentarzach :)

 

Źródła: uczelnie.info.pl, diety.wp.pl, kowbojki.pl
J. Jankowska

 

 

Komentarze:

  1. valeila pisze: 2016/07/03 o 15:03

    Według mnie się opłaca – skończyłam wszuie w poznaniu i teraz pracuję w zawodzie. Jakby nie te studia to bym się nie dostała

    (odpowiedz)
    • yolka pisze: 2016/08/01 o 19:10

      czyli ogólnie to coś daje?

  2. Malgonia pisze: 2017/05/25 o 08:52

    S42 Najwazniejsza w odchudzaniu jest motywacja dziewczyny, ja codziennie ogladam metamorfozy przed i po odchudzaniu i daje mi to kopa do cwiczen, kto chce tez troche motywacji niech poszuka w goglu: odchudzanie przed i po by sasetka

    (odpowiedz)
  3. Malgorzata pisze: 2017/11/25 o 22:50

    „Zdarza się także sytuacja odwrotna, kiedy pacjentem zostaje osoba z zaburzeniami żywieniowymi, takimi jak anoreksja, czy bulimia. W tym przypadku należy nie tylko pomóc wrócić do odpowiedniej wagi, ale także przekonać pacjenta do prawidłowego jedzenia.
    Dobry dietetyk to przede wszystkim dobry psycholog.”

    Dietetyk to nie psycholog, a juz tym bardziej nie psychoterapeuta. Nie ma kompetencji do zajmowania sie problematyka zaburzen jedzenia i nie udzwignie takiego kalibru. Brak zrozumienia, ze zaburzenia jedzenia to nie jest problem, ktory mozna rozwiazac przekonujac pacjenta do „prawidlowego jedzenia” obnaza niestety brak zrozumienia problemu. Problemem jest stosunek pacjenta do jedzenia, ktory jest i tak jedynie wierzcholkiem gory lodowej, a nie to, ze on sie niewlasciwie odzywia. Co do procedury, pacjenta z zaburzeniami odzywiania nalezy najpierw skierowac do lekarza psychiatry, pozniej jest psychoterapeuta i psychoterapia a dietetyk na koncu, kiedy pacjent jest gotowy oddac choc czesc kontroli nad tym, co i jak je. Nie pisze oczywiscie o przypadkach kiedy jego stan zagraza zyciu, bo to oczywiste, ze zostaje natychmiast skierowany do szpitala. Nie zajmujcie sie drodzy dietetycy tym, do czego nie macie uprawnien i wiedzy.

    (odpowiedz)

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Profesjonalny kurs maturalny z języka polskiego - 100% ZA DARMO ! ! ! --> Sprawdź teraz...
Zapisz się!
facebook