Dietetyk (Fot.freedigitalphotos.net)

Zawód Dietetyk

Niezdrowe jedzenie, mało ruchu fizycznego, siedząca praca- tak najczęściej wygląda dzień większości Polaków. Wyżej wymienione czynniki spowodowały, że coraz więcej ludzi ma problemy ze zdrowiem i otyłością. Lekarze biją na alarm, a coraz więcej osób szuka pomocy właśnie u dietetyka.

Zawód Dietetyk

Każdy z Was, kto planuje zostać Dietetykiem powinien poznać szczegóły swojej pracy. Otóż będziecie zajmować się nie tylko planowaniem żywienia indywidualnego i zbiorowego dla wszystkich grup ludzkości, ale także badaniem produktów żywnościowych oraz pochodzeniem żywności, oceną wzajemnego wypływu farmakoterapii i żywienia.

Najczęściej po pomoc do dietetyka przychodzą osoby z problemami zdrowotnymi, które wynikają ze złego odżywiania się, czy otyłości. Pacjenci oczekują opracowania indywidualnej diety żywieniowej, którą Dietetycy pomogą im wprowadzić w życie.

Zdarza się także sytuacja odwrotna, kiedy pacjentem zostaje osoba z zaburzeniami żywieniowymi, takimi jak anoreksja, czy bulimia. W tym przypadku należy nie tylko pomóc wrócić do odpowiedniej wagi, ale także przekonać pacjenta do prawidłowego  jedzenia.

Dobry dietetyk to przede wszystkim dobry psycholog. W kontaktach z ludźmi, którzy nie umieją poradzić sobie z nadwagą, czy niedowagą trzeba być stanowczym, przekonywującym, z umiejętnością podejścia do każdej osoby indywidualnie.

Czym jest właściwie dietetyka?

Ujmując rzecz najprościej, dietetyka to nauka o żywieniu człowieka, zarówno chorego, jak i zdrowego. Mówiąc dokładniej dotyczy zasad odżywiania, oceny stanu zdrowia, wpływu połączenia leków z żywnością, zapobiegania chorobom zależnym od żywienia, czy kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania.

Wykształcenie Dietetyka

Najlepszym rozwiązaniem będzie ukończenie studiów na kierunku Dietetyka (zobacz opis kierunek dietetyka na Studiowac.pl).  Jak możecie zobaczyć w podanym artykule nauka trwa 3 lata na studiach licencjackich i 2 lata na studiach uzupełniających magisterskich.

Po ukończeniu studiów nabędziecie wiedzę i umiejętności w zakresie żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz profilaktyki chorób żywieniowo- zależnych. Zostaniecie specjalistą w zakresie planowania opartego o podstawy naukowe żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego.

Rynek pracy

O miejscach pracy możecie przeczytać w artykule do którego zamieściłam link powyżej. Ja od siebie dodam tylko, że rynek w Polsce otwiera się dopiero na ten zawód. Zapotrzebowanie specjalistów z tej dziedziny jest spore, a młodzież jak najbardziej powinna się kształcić w tym kierunku. Nie zmienia to faktu, że nie jest to zawód tak popularny jak na Zachodzie. W Polsce nie ma aż tak dużego problemu z otyłością, jaki jest przykładowo w Stanach Zjednoczonych.

W związku z tym, że jest to nowy problem, który pojawia się w naszym kraju, a zawód Dietetyka nie jest tak powszechny jak powinien być, ze znalezieniem pracy niekoniecznie musi być łatwo. Porady Dietetyków to często duży wydatek, na który nie każdy może sobie pozwolić

W każdym razie problem żywieniowy w Polsce to coraz bardziej popularny temat i z czasem ludzie zaczną sięgać po porady znacznie częściej niż dotychczas. Tym samym, efektem będą nowe miejsca pracy dla absolwentów dietetyki.

Ile zarabia Dietetyk?

Zarobki Dietetyka sięgają 2 000 zł (źródło: HR Sedlak & Sedlak). Trzeba przyznać, że nie jest to zadowalająca kwota. Mówię tutaj jednak o zakładach publicznych. Znacznie lepiej przedstawia się sytuacja w prywatnych gabinetach. Tam możecie liczyć na pensję w granicach 6- 8 tys. zł. Dochody bardzo często uzależnione są od ilości pacjentów.

Dodatkowe informacje o zawodzie

Warto zapamiętać, że po skończonych studiach możecie wciąż się kształcić. Poniżej lista kursów, które mogą wzbogacić Wasze kwalifikacje zawodowe:

  • kursy z zakresu hotelarstwa i gastronomii,
  • kursy masażu, fitness,
  • kursy kosmetyczne,
  • studia II stopnia z zakresu: technologii żywności i żywienia człowieka, zdrowia publicznego,
  • studia podyplomowe z zakresu Promocji i Reklamy

W Stanach Zjednoczonych dietetycy bardzo często są zatrudniani w charakterze osobistych konsultantów przez polityków, czy znanych aktorów. Taka moda powoli wchodzi także do Polski.

Opnie o zawodzie

O opinię zapytaliśmy Karolinę S.,absolwentkę kierunku Dietetyka Uniwersytetu Medycznego w Warszawie:

„Znalezienie pracy w szpitalu- szanse raczej zerowe. Najczęściej absolwenci otwierają własne gabinety, lub zatrudniają się w  poradniach. Egzamin na UM w Warszawie jest, ale nie jest bardzo trudny. Ludzie z innych uczelni się dostają. Na magisterskie można iść tylko po licencjacie z dietetyki.” Zapytaliśmy także o inne uczelnie. „Podyplomówki w Krakowie (jak i całego CMUJ) radze unikać. Osoby które to prowadza są wysoce niekompetentne. Kierunek został otworzony dopiero w zeszłym roku, czy 2 lata temu i nie mają zupełnie przeszkolonej kadry. Szukając studiów patrzcie przez ile lat prowadzony jest kierunek- chyba że chcecie być szczurami laboratoryjnymi.”

Być może zainteresuje Was także opinia Pauliny L. ze Szczecina, studentki pierwszego roku dietetyki:

„Jestem na pierwszym roku dietetyki, i bardzo sobie chwalę ten kierunek. Uczysz się czegoś, co Tobie samej się przyda i będziesz mogła to w swoim życiu wykorzystać. Niektóre zajęcia otwierają oczy na to, co jemy, jak żyjemy- mi się podoba :). Wydaje mi się, że to bardzo przyszłościowy zawód, bo coraz więcej ludzi chce ładnie i zgrabnie wyglądać, chcą być zdrowsi, a dieta to gwarantuje :). Spytaliśmy także, czy Pomorski Uniwersytet Medyczny (uczelnia na której studiuje Paulina) oferuje jakieś specjalizacje. „Hmm.. a co do specjalizacji na mojej uczelni – PUM – nie ma czegoś takiego jak specjalizacja. Sam kierunek nią jest. Tylko po medycznej uczelni będziesz miała uprawnienia, żeby pracować w zawodzie. Można też iść na technologię żywności, tam można dietetykę wybrać jako specjalizację. Osobiście nie widzę w tym nic sensownego, chyba, że ktoś lubi pracę na kuchni.”

Na koniec, o zdanie zapytaliśmy Karola L., dietetyka (pracuje w zawodzie od 2 lat).

„Wiem że ludzie coraz więcej dyskutują na temat jedzenia, przemiany materii i indeksów glikemicznych. Badania pokazują że mamy coraz więcej otyłych dzieci w szkołach, w klasach najmłodszych, więc dietetycy będą niezbędni. No i wizyta, ustawienie diety i konsultacje to bardzo słona usługa, więc na pewno będziesz miała dobry status finansowy.”

 

Zapraszamy do dyskusji w komentarzach :)

 

Źródła: uczelnie.info.pl, diety.wp.pl, kowbojki.pl
J. Jankowska

 

 

Komentarze:

Skomentuj Malgonia Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

facebook