Krakowska Wyższa Szkoła Promocji Zdrowia w Krakowie
O uczelni
Dane kontaktowe
|
![]() |
OPIS KIERUNKU
WYDZIAŁ PROMOCJI ZDROWIA
- Grupa kierunków:
- medyczne
- Kierunek:
- Dietetyka
- Specjalności:
- brak
- Rodzaj studiów:
- I stopnia licencjackie, II stopnia magisterskie
- Tryb studiów:
- Stacjonarne - dzienne, Niestacjonarne - zaoczne
- Studia w języku:
- polskim
Opis kierunku
Kształcenie na kierunku Dietetyka obejmuje wszystkie aspekty dotyczące edukacji żywieniowej, promocji zdrowia, żywienia człowieka zdrowego, jak również żywienia w różnych stanach chorobowych, uwzględnia cały szereg zagadnień związanych z naukami podstawowymi i medycznymi. Profil kształcenia i dobór przedmiotów zapewnia studentom umiejętność praktycznego zastosowania nabytej wiedzy w szerokim spektrum zagadnień dietetycznych, ze szczególnym zwróceniem uwagi na profilaktykę chorób dietozależnych.
Absolwent przygotowany jest do:
- planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją
- oceny stanu odżywiania, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia
- zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym
- oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia
- kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw
- znajomości zasad systemu HACCP (Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontrolny)
- oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób
- planowania racjonalnego żywienia
Rekrutacja na studia
- Powiązane zawody:
- dietetyk