Powiślańska Szkoła Wyższa w Kwidzynie
O uczelniDane kontaktowe
|
![]() |
OPIS KIERUNKU
WYDZIAŁ NAUK O ZDROWIU
- Grupa kierunków:
- medyczne
- Kierunek:
- DIETETYKA
- Rodzaj studiów:
- I stopnia licencjackie
- Tryb studiów:
- Stacjonarne - dzienne, Niestacjonarne - zaoczne
- Studia w języku:
- polskim
Opis kierunku
Absolwent zdobywa umiejętność posługiwania się podstawową wiedzą z zakresu żywienia człowieka zdrowego i chorego oraz technologii przygotowywania potraw.
Absolwent jest przygotowywany do realizacji następujących działań oraz wykorzystywania w praktyce zawodowej poniższych kompetencji:
-planowania racjonalnego żywienia dla różnych grup ludności;
-planowania i przygotowywania potraw wchodzących w skład poszczególnych diet zgodnie z obowiązującą klasyfikacją;
-oceny stanu odżywienia, sposobu żywienia i rozpoznania niedożywienia;
-zapobiegania chorobom żywieniowo-zależnym;
-oceny wzajemnego wpływu farmakoterapii i żywienia;
-kontrolowania jakości produktów żywnościowych i warunków ich przechowywania oraz produkcji potraw zgodnie z zasadami higieny produkcji, Systemu Analizy Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli (Hazard Analyzes Critical Control Points – HACCP) i Zasad Dobrej Praktyki Higienicznej i Sanitarnej;
-oceny wpływu choroby na stan odżywienia i wpływu żywienia na wyniki leczenia chorób; -organizowania żywienia indywidualnego, zbiorowego i leczniczego dostosowanego do wieku i stanu zdrowia pacjentów oraz prowadzenia edukacji żywieniowej.
Rekrutacja na studia
https://psw.kwidzyn.edu.pl/kandydat/69-rekrutacja/1395-wymagane-dokumenty-studia-i-stopnia.html
- Powiązane zawody:
- dietetyk