Zwykle nie zastanawiamy się nad rzeczami, z którymi mamy do czynienia na co dzień. Czy kiedykolwiek myślałeś o tym, jak robi się chleb? Jak się zajmuje tym zawodowo? A może piekarz to profesja właśnie dla ciebie?
Zawód piekarz
Piekarz to osoba, która zna receptury przygotowywania różnego rodzaju pieczywa, jak chleby, rogaliki, bułki, i wytwarza je niemal od podstaw. Na początku ma za zadanie przygotować ciasto z odpowiedniej mieszanki mąk i dodatków. Następnie, po odpowiednim wyrobieniu i ukształtowaniu, musi czuwać nad właściwym wzrostem i upieczeniem ciasta. Często piekarz zajmuje się również wysyłką produktów oraz ich sprzedażą.
Wykształcenie piekarza
Masz kilka możliwości, aby zostać piekarzem:
- Przyuczenie do zawodu, które trwa od 3 do 6 miesięcy i kończy się egzaminem sprawdzającym
- Trzyletnia zasadnicza szkoła zawodowa (bardziej pożądana), która kończy się egzaminem kwalifikacyjnym i otrzymaniem tytułu czeladnika
Przed podjęciem pracy musisz również ukończyć szkolenie higieniczno-sanitarne oraz przejść badanie na nosicielstwo chorób zakaźnych. Po przepracowaniu 3 lat w zawodzie, możesz zdobywać tytuł mistrzowski, podchodząc do egzaminu przed Izbą Rzemieślniczą.
Rynek pracy
Pracę przede wszystkim znajdziesz w piekarniach. Możesz również otworzyć własną działalność. Większość czasu spędzać będziesz na halach produkcyjnych i w magazynach. Będziesz mieć ciągły kontakt z różnego rodzaju produktami i żywnością, a także maszynami i urządzeniami. Nie ma dużej konkurencji na rynku pracy, jednak warto kłaść nacisk na zdobywanie wiedzy i doświadczenia, aby być cenionym specjalistą w swojej dziedzinie.
Ile zarabia piekarz?
Zarobki piekarza miesięcznie wynoszą około 2000zł brutto. Rzadko kiedy dochodzą do ponad 3000zł. Jeżeli jednak pracujesz w dobrze prosperującej firmie albo też masz własną, rozwiniętą działalność, możesz zarobić więcej.
Status społeczny
Nie jest to zawód prestiżowy, w ogólnym zestawieniu piekarz ma przeciętny status. Zaliczany jest do prac fizycznych. Zarobki także nie zachęcają do podejmowania pracy w tej branży.
Dodatkowe informacje o zawodzie
Jako piekarz powinieneś wykazywać się takimi cechami, jak:
- umiejętność zachowania porządku
- zdolności manualne
- dobry stan zdrowia i kondycja fizyczna
- cierpliwość
- dobra pamięć
Największymi plusami tego zawodu jest stabilność pracy i brak wahań sezonowych. Piekarz to jednak ciężka praca fizyczna, nierzadko również w nocnym wymiarze godzin, bez możliwości rozwoju i awansu.
Źródło: praca-enter.pl, wynagrodzenia.pl, careego.pl
A.Szczykutowicz