Uwielbiacie spędzać godziny w kuchni tworząc nowe przepisy na przepyszne i pięknie wyglądające ciasta i torty?
Cukiernik
Osoby na tym stanowisku zajmują się produkcją wszelkiego rodzaju słodkich wyrobów: ciast, ciastek, tortów, deserów, cukierków czy lodów. Warto pamiętać, że oprócz walorów smakowych produkty powinny również posiadać walory estetyczne.
Do dodatkowych obowiązków cukiernika należy:
- nadzór nad zaopatrzeniem miejsca pracy we wszystkie niezbędne produkty,
- wybór składników najlepszej jakości,
- dbanie o urządzenia i narzędzia swojej pracy,
- dbanie o odpowiednie przechowywanie produktów spożywczych,
- znajomość dokładnych proporcji tworzenia wyrobów kulinarnych,
- znajomość różnych przepisów.
W tym zawodzie istotna jest wyobraźnia, umiejętność modyfikowania przepisów oraz swoich autorskich pomysłów.
Wykształcenie
Aby ubiegać się o stanowisko cukiernika należy zdobyć tytuł zawodowy. Po skończeniu odpowiedniego kierunku w szkole zawodowej lub technikum kandydaci przystępują do egzaminu zawodowego, który umożliwia zdobycie tytułu cukiernika-czeladnika.
Chcąc podnieść swoje kwalifikacje, cukiernicy mogą przystępować do egzaminów na tytuł mistrza. Dodatkowo można podnosić swoje kwalifikacje biorąc udział w dodatkowych kursach lub przystępując do licznych konkursów cukierniczych.
Rynek pracy
Osoby na tym stanowisku mogą znaleźć zatrudnienie w dużych pracowniach cukierniczych, w cukierniach oraz we własnych punktach cukierniczych. Cukiernicy często znajdują też pracę w renomowanych restauracjach, hotelach czy salach bankietowych/weselnych.
Czasem zdarza się również, iż tego rodzaju pracowników potrzebują firmy cateringowe.
Ile zarabia cukiernik?
Rynkowe zarobki na stanowisku cukiernik zawierąją się w przedziale od 1 900 zł do 3 300 zł. 10 procent przedstawicieli tego zawodu otrzymuje wynagrodzenie w wysokości mniejszej niż 1 400 zł. Natomiast najwyższe płace na jakie mogą liczyć cukiernicy to zarobki rzędu 5 600 zł.
Dodatkowe informacje
Zdarza się, że cukiernicy zakładają własną działalność. Do otworzenia cukierni potrzebne są:
- odpowiednie umiejętności (jak zostać cukiernikiem),
- pozytywna decyzja od Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego,
- specjalistyczny sprzęt,
- działalność gospodarcza (jak założyć firmę).
Opinie
O zawodzie cukiernika opowiedziała nam Natalia R., która od roku pracuje w cukierni w Augustowie:
?Najlepsi i zaradni w swojej branży nie narzekają na brak pracy i zarobków. Osoby, które mają talent i wkładają serce do tego, co robią odnoszą sukcesy. Jednym z atutów jest również sposobność ciągłego podnoszenia swoich kwalifikacji.
Nie da się ukryć, że zarobki na początku mogą być słabe, ale jeżeli jesteście perfekcjonistami, to na pewno zostaniecie docenieni i zauważeni.?
Źródło: pracuj.pl, moja-pensja.pl, zawodowe.com
J. Jankowska
Komentarze: