Nauka do matury bywa bardzo męcząca. Uczniowie mają ogrom obowiązków związanych ze szkołą. Kartkówki, sprawdziany, dążenie za lepszymi ocenami wiąże się z ogromnym stresem. Można temu zaradzić w bardzo prosty sposób. Oprócz oczywistych metod, przemęczenie i zwiększenie koncentracji, można poprawić odpowiednią dietą.
Matura to pierwszy najważniejszy egzamin młodego człowieka. Należy przygotować się do niego dobrze, gdyż to od tego zależy, czy dostaniemy się na wymarzone studia. Uczniom często brakuje siły i koncentracji.
Najpierw matura a później co półroczna sesja. Jak najskuteczniej przygotować się do egzaminów?
Dużo wskazuje na to, że musimy zadbać o odpowiednią dietę.
Węglowodany złożone
Najlepszym źródłem energii są węglowodany złożone, czyli takie, które trawione są wolniej niż węglowodany proste (cukry proste). Należy pamiętać, że nie tylko słodycze są źródłem tego składnika. Trzeba uważać również na owoce, które są bardzo zdrowe i potrzebne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, ale w odpowiedniej ilości. Najlepiej spożyć je przed południem.
?Dobre? węglowodany dodają energii na dłużej, należą do nich:
- pieczywo pełnoziarniste,
- brązowy ryż, kasza gryczana,
- muesli,
- kukurydza, fasola.
Żelazo
Kolejnym ważnym składnikiem jest żelazo, które ma duży wpływ na poprawę pamięci. Głównym źródłem tegoż pierwiastka, jest czerwone mięso. Jeżeli nie jesteśmy ?zwierzęcymi? fanami, w bardzo porosty sposób można to zastąpić, poprzez chociażby rośliny strączkowe, czyli soję lub soczewicę. Do swojego jadłospisu trzeba dołączyć brokuły, które są także bogate w żelazo.
Lecytyna
Lecytynę można uzupełnić poprzez przyjmowanie suplementów diety. To substancja, która korzystnie wpływa na naszą pamięć. Znajdziemy ją także w: orzeszkach ziemnych czy, produktach sojowych.
Witaminy
Bardzo dużą rolę odgrywa witamina B12, dzięki której poprawnie funkcjonuje nasz układ nerwowy. Niedobór tej substancji powoduje problemy z koncentracja oraz ze snem, który jest najważniejszy przed egzaminami. Nawet kawa mało w tym pomoże. Mięso, orzechy i mleko to produkty w których możemy znaleźć wyżej wymienioną witaminę.
Witaminy C, A oraz E to kolejne, które poprawiają koncentrację.
Witamina D poprawia nasze zapamiętywanie. Ponadto witamina D przyczynia się do prawidłowego funkcjonowania mózgu poprzez rozmieszczanie receptorów w mózgu. Źródłem tejże witaminy są jaja oraz ryby.
Prawidłowe funkcjonowanie mózgu nie opiera się jedynie na skrupulatnej i systematycznej nauce, ale również na odpowiednim odżywianiu. Należy pamiętać, aby jeść pięć posiłków dziennie (trzy główne oraz dwie niewielkie przekąski). Najważniejszą czynnością w ciągu dnia powinno być śniadanie, składające się z węglowodanów złożonych, czyli pieczywa ciemnego, lub pełnoziarnistych płatków. Nie zapominajmy o owocach oraz warzywach. Nie jedzmy potraw tłustych i zbyt kalorycznych, które sprawiają, że stajemy się senni. Pamiętajmy, iż zdrowo nie znaczy niesmacznie.
Źródło: Abczdrowie.pl
Inez Brodowska
Komentarze: