Podczas nauki mózg i organizm narażone są na wzmożony wysiłek. Warto zadbać, aby pożywienie nie tylko zaspokajało głód, ale dawało zastrzyk energii i odpowiednich substancji odżywczych.
Zdrowie z owoców i warzyw
Młodzi ludzie zarówno aktywnie korzystają z życia, jak i intensywnie pracują głową. Pełna dieta musi zawierać podstawowe składniki, które pomogą utrzymać ciało w formie. Szczególnie jesień i zima obniżają odporność. Warto wtedy zadbać o siebie i nie dać się osłabić.
Magnez na koncentrację
Wszelkie zaburzenia koncentracji i snu to przyczyna braku magnezu w organizmie. Studenci mają tendencje do regularnego picia kawy. Daje to chwilowego ?kopa?, ale także osłabia kości i mięśnie. Dobrym zamiennikiem małej czarnej może być zielona herbata. Napój również zawiera kofeinę, ale zamiast niszczyć od środka, pobudza do dalszego działania. Oprócz tego herbata oczyszcza nasze ciało z toksyn.
?Tak? dla natury
Dobrym elementem żywienia, który wpływa na naukę, jest woda mineralna. Picie codziennie minimum litra tego płynu pozwala utrzymać odpowiednie nawodnienie i oczyszcza żołądek. Dzięki zawartych w niej minerałach organizm ma siłę do działania.
Orzechy i ryby?
Najlepszą przekąską dla mózgu są orzechy włoskie. Chrupanie niewielkiej ilości dziennie dostarcza więcej niż niejeden suplement. Zawarta w nich witamina E korzystnie wpływa na koncentrację. W jadłospisie uczących powinny się także znaleźć ryby. Kwasy omega 3 wpływają na pracę serca i wzmacniają odporność. Regularne spożywanie tych produktów poprawi nie tylko samopoczucie, ale podniesie chęci do nauki.
Źródło: wieszjak.pl
Katarzyna Kujawa
Komentarze: