Interesuje Was, co jecie? Obserwujecie swój organizm i jego reakcję na różnego rodzaju produkty? Dbacie o swoje zdrowie i prawidłowe odżywianie? Jeżeli na każde pytanie odpowiedzieliście twierdząco, to może warto zostać absolwentem dietetyki na uczelni wyższej?
Czym jest dietetyka?
Dietetyka jest ściśle powiązana z wiedzą o żywieniu w leczeniu, oraz promocją zdrowia. Mówiąc dokładniej dietetyka to nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia, psychologią żywienia, oraz technologiami gastronomicznymi.
Dietetyk zajmuje się:
- planowaniem, nadzorowaniem i stosowaniem zasad żywienia zarówno dla osób indywidualnych, jak i całych zbiorowości
- dba o prawidłowe i racjonalne odżywianie, zwłaszcza w czasie choroby
- bada produkty żywnościowe
- opracowywaniem receptury potraw
Idealny kandydat
Idealnym kandydatem na kierunek dietetyka jest osoba interesująca się zdrowym żywieniem, która wie, co należy jeść, a czego unikać, interesująca się potrzebami człowieka w zakresie odżywiania, oraz chcąca poznać szerszą wiedzę dotyczącą produktów i ich działania na organizm. Dietetycy muszą być dobrym psychologiem. Powinny to być osoby otwarte na innych, które potrafią wysłuchać, zrozumieć i doradzić. Absolwenci tego kierunku, którzy pracują na co dzień z ludźmi mającymi problemy z prawidłowym odżywianiem wiedzą, że zwykła rozmowa czasem nie wystarczy, ponieważ bardzo trudno jest zerwać z przyzwyczajeniami. Dietetyk musi wiedzieć, jak przekonać innych do determinacji i działania.
Rekrutacja
Kandydaci na kierunku dietetyka zobowiązani są zdawać oprócz przedmiotów obowiązkowych, dodatkowo chemię i biologię.
Program studiów
Program studiów dla kierunku dietetyka przewiduje kształcenie w następujących dziedzinach: anatomia i fizjologia człowieka, psychologia ogólna, biochemia ogólna i żywnościowa, chemia żywności, mikrobiologia ogólna, parazytologia, genetyka, pierwsza pomoc, żywienie człowieka, dietetyka pediatryczna, kliniczny zarys chorób, farmakologia, edukacja żywieniowa, prawo i ekonomia w ochronie zdrowia, analiza i ocena jakości żywności, higiena, technologia żywności i potraw oraz towaroznawstwo. Oczywiście nie są to wszystkie przedmioty.
Specjalności
- Dietoterapia
- Żywienie zbiorowe
- Profilaktyka żywienia
- Żywienie w sporcie
- Dietetyka kliniczna
Dietetyka a rynek pracy
Absolwenci kierunku Dietetyka mogą podjąć pracę w publicznych i niepublicznych zakładach opieki zdrowotnej, zakładach żywienia zbiorowego i zakładach dostarczających pożywienie m.in. do szpitali, organizacjach konsumenckich, placówkach sportowych, placówkach edukacyjnych, czy poradniach dietetycznych .
Dlaczego warto zainteresować się tym kierunkiem?
Coraz więcej ludzi zaczyna mieć problemy z otyłością. Nikt nie ma czasu na przygotowanie zdrowego, pożywnego posiłku. W związku z tym większość ludzi sięga po gotowe produkty, lub też zagląda do barów szybkiej obsługi. Otyłość stała się naprawdę dużym problemem na całym świecie a coraz więcej ludzi zaczyna kontaktować się właśnie z dietetykiem, żeby otrzymać pomoc w zrzuceniu zbędnych kilogramów, które nie tylko wpływają źle na samopoczucie, ale również na organizm.
Źródło: www.studia.net
J.Jankowska
Komentarze: