jak zostać kucharzem (Fot.freedigitalphotos.net)

Jak zostać kucharzem po maturze?

Jak się okazuje, kuchnia nie musi być tylko pasją, może być również ciekawym sposobem na życie. Ciężka praca połączona z wizją przynosi smak i dobre zarobki. Coraz więcej ludzi szuka swojej szansy… w garnkach.

Moda na kuchnię?

Dzisiaj gotowanie jest trendy, co pokazują nam stacje telewizyjne, puszczając na antenie coraz to nowsze show kulinarne. Jednak, aby coś osiągnąć w dziedzinie kuchennej, nawet w programie trzeba wykazać się wiedzą i umiejętnościami. Nie wystarczy chcieć, potrzeba czegoś więcej – talentu i zaangażowania. Jedzenie płynie z serca, niezależnie od stopnia trudności potrawy. Dobry kucharz musi umieć zrobić coś z niczego.

Co dalej?

Po maturze wiele osób nie ma pomysłu na swoje życie. Wtedy często do głowy przychodzi pomysł oddania się kuchni i gotowaniu. Jednak sama matura, szczególnie po liceum ogólnokształcącym, nie wystarczy. Łatwiej mają osoby, które skończyły technikum gastronomiczne. Dla nich papier zawodowy to przepustka do gotowania. Jeśli jednak nie ma się doświadczenia, warto pomyśleć o praktykach oraz studiach, które dokształcą Was w zakresie teoretycznym.

Gdzie się wybrać?

Uczelnie nie oferują kierunku kształcącego konkretnie na kucharza. Jednak można się spotkać ze szkołami, które dają młodym ludziom szansę zetknięcia się z gastronomią. Dzisiaj ta dziedzina często łączy się z hotelarstwem, dlatego warto poszukać uczelni i kierunków o tym profilu. Alternatywą może być jeszcze dietetyka. Daje ona możliwość pracy z tematem kuchni, jednak nie gwarantuje pracy kucharza.

Grunt to zacząć

Jeśli macie talent i pasję, warto pomyśleć o podszkoleniu swoich umiejętności. Dzisiaj wiele placówek oferuje kursy doszkalające. Mając taki papier potwierdzacie swoje zaangażowanie w budowaniu kulinarnej przyszłości. Dodatkowo, łatwiej szukać pracy, jeśli ma się praktyki. To doskonała opcja dla osób bez doświadczenia. Pierwsze bezpłatne zetknięcie z biznesem gastronomicznym na pewno zaowocuje w dalszej karierze zawodowej.

Katarzyna Kujawa

 

Komentarze:

  1. Dawid pisze: 2013/04/02 o 22:47

    teraz ten zawód jest coraz bardziej opłacalny i szanowany

    (odpowiedz)
    • Jurek pisze: 2013/04/03 o 20:55

      podobno najlepsi kucharze to mężczyźni;)

    • Alicja pisze: 2013/05/09 o 23:57

      Dokładnie,Jarek. Podobno :)

    • Łukasz pisze: 2017/02/07 o 19:15

      akurat to prawda że najlepsi kucharze to mężczyźni… nie ma w tym nic seksistowskiego

  2. Łukasz pisze: 2013/04/05 o 15:41

    ja planuje pójść do technikum gastronomicznego, kocham gotować i daje mi to wielką satysfakcję

    (odpowiedz)
  3. gruby pisze: 2015/09/01 o 23:28

    Pozwolę sobie wkleić link do mojego bloga. Jestem absolwentem humanistycznego kierunku, który postanowił właśnie, że zostanie kucharzem. Będę na bieżąco relacjonował sytuację:
    http://www.zostackucharzem.pl

    (odpowiedz)
    • Martyna pisze: 2018/04/20 o 10:48

      Możesz napisać do mnie na maila? Mam kilka pytań :)

  4. Michalowski pisze: 2020/11/09 o 07:19

    Znana osobistość Pan Andrzej Dobrowolski twierdził, że Mężczyźni witają się uściśnięciem dłoni. Kobiety obejmują się przyjaźnie. W pierwszym wypadku chodzi o sprawdzenie, czy w ręku nie ma ukrytej broni, w drugim, czy na pewno nie ma jej też za plecami i czy gra z otwartymi kartami :-)

    (odpowiedz)

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

facebook