Zawód Kelner (Fot.freedigitalphotos.net)

Zawód: Kelner

Zawód w którym duże znaczenie ma to jak się prezentujesz, ubierasz, wysławiasz i jakie masz podejście do klienta. Co jeszcze powinien mieć kelner? Sprawdźcie!

Zawód Kelner

Kelner zajmuje się przede wszystkim obsługą klienta, od momentu wejścia do lokalu, aż do opuszczenia go. Obowiązkiem jest zadbanie o miłe przywitanie, zaproszenie do stolika, podanie karty oraz serwowanie dań.

Kelner powinien znać całe menu i wiedzieć z jakich składników stworzone jest konkretne danie, tak żeby móc doradzić klientom.

Po zaserwowaniu jedzenia, kelner powinien być w zasięgu wzroku klienta, żeby móc zareagować na każde wezwanie. Po zakończonym posiłku, kelner musi posprzątać na stole, spytać, czy klienci nie życzą sobie czegoś jeszcze i ostatecznie podać rachunek. Ważnym elementem jest pożegnanie i zaproszenie ponownie.

Inne obowiązki kelnera to przygotowanie sali, zadbanie o wystrój wnętrza, nakrycie do stołu, dbanie o czystość zastawy oraz nadzór nad jakością podawanych potraw.

Cechy charakteru niezbędne do wykonywania tego zawodu, to komunikatywność, wysoka kultura osobista, otwartość, umiejętność szybkiego nawiązywania kontaktu z klientem oraz subtelność i poczucie humoru.

Wykształcenie Kelnera

Żeby pracować w zawodzie kelnera nie trzeba kończysz szkół wyższych. Najczęściej pracodawcom wystarczy jedynie bogate doświadczenie. W znalezieniu pierwszej pracy pomogą kursy, licea zawodowe i szkoły policealne. Nauka w tych szkołach przygotowuje do profesjonalnej obsługi klientów, a w ramach praktyk można zdobyć pierwsze doświadczenie.

Możecie zdecydować się także na szkołę zawodową, która kończy się egzaminem zawodowym.

Bardzo przydatną umiejętnością, obecnie coraz częściej wręcz niezbędną w tej pracy, jest znajomość języków obcych.

Rynek pracy

Miejscem pracy dla kelnerów są wszelkiego rodzaju instytucje związane z gastronomią,€ hotele, restauracje, kawiarnie, puby lub dyskoteki. Kelnerzy mogą także pracować dla firm cateringowych.

Ile zarabia Kelner

Według firmy HR Sedlak&Sedlak miesięczne wynagrodzenie kelnera wynosi 1 682 zł. Zarobki 50% kelnerów wahają się od 1 500 zł do 2 171 zł. Premia stanowi średnio 6% pensji całkowitej kelnera, natomiast 94% to płaca podstawowa.

Opinie o zawodzie

Karolina K. z Gdańska pracuje w zawodzie kelnera od 3 lat:

„Nie ukończyłam żadnej specjalnej szkoły, dorabiałam po prostu jako student. Zaczynałam od zera – duży lokal w Niemczech. Napiwki były różne, ok. 30 euro na dzień, jednak szefostwo okropne. Właściciel upokarzał i krzyczał. Po 2 latach miałam w sobie siłę, żeby nie zwracać na to wszystko uwagi, czy nawet wykłócać się o własne prawa.

 Kilka razy musiałam pracować po 16h! Następnego dnia z rana musiałam oczywiście znów pojawić się w pracy. Do moich obowiązków należało: sprzątanie całego lokalu, serwis i praca przy barze, jak również zamykanie lokalu.

Atmosfera była przyjemna jedynie, gdy nie było szefa w pobliżu. W tym roku zrezygnowałam po tym, jak po 19 dniach pracy bez wolnego nie dostałam urlopu mimo, że wszystko zostało wcześniej ustalone. Jutro zaczynam w nowym miejscu, ale teraz tylko dwa razy w tygodniu. To mi wystarczy.”

Marcin W. z Zakopanego może pochwalić się 14-letnim doświadczeniem w zawodzie:

„Zacznę od tego, że kelner to nie tylko napęd do tacy – to sposób na życie, to sztuka sama w sobie. Kelner, to nie osoba, która skończy kurs i już chce obsługiwać gości typu VIP, to nie kelner z ogródka piwnego, to nie student który dorabia. Jestem kelnerem już 14 lat. Obecnie w czterogwiazdkowym hotelu jako szef restauracji i cały czas się uczę, szkolę dążę do doskonałości. Jestem dumny z tego co robię, a uśmiech gości wszystko mi wynagradza.”

Monika S. z Białegostoku pracuje w zawodzie 12 lat:

„Jestem kelnerką z zawodu. Od ukończenia szkoły pracuję w tym zawodzie już 12 lat… i powiem wam jedno. Jest to bardzo niewdzięczny zawód. Pracuję po 16 godzin na dobę, czasem więcej czasem mniej. Niekiedy zdarzają się dwie imprezy i do tego klientów a la carte. Człowiek nabiega się jak szalony, a przyjdzie jakiś naburmuszony klient, bo dla niego czas oczekiwania 15 min. na drugie danie, to stanowczo za długo. Takie zdarzenia mogą wyprowadzić z równowagi. Do tego, nie możesz obronić się ani odpowiedzieć adekwatnie do jego zachowania, bo to w końcu klient. Śpisz czasem po 2-3 godziny, a jak otrzymujesz wypłatę, to płakać się chce. 1 500 zł – 2 000 zł w dobrych miesiącach, jak masz nadgodziny. Nie myślcie że kelner żyje z napiwków. W dzisiejszych czasach nie ma dobrych napiwków. Po większych imprezach raz na pół roku zdarzy się, że dostaniecie 50 zł więcej…do podziału na 3 kelnerów. Kucharz też powinien dostać, ale nie ma z czego dzielić. Może w innych miastach jest lepiej, ale poważnie zaczęłam zastanawiać się nad zmianą pracy.”

 

 

Źródło: zawodowe.com, wynagrodzenia.pl
J. Jankowska

 

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

facebook