Będąc w sklepie, największą uwagę zwracasz nie na cenę produktów, ale na ich etykietę? Twoje posiłki dostarczają Tobie przede wszystkim potrzebnych składników, a nie puste kalorie i węglowodany? Co powiesz o kierunku Technologia żywności?
Kierunek Technologia żywności
Technologia żywności i żywienie człowieka łączy w sobie wiedzę z zakresu chemii, biologii, techniki i fizyki.
Inżynier technologii żywności opracowuje i wykorzystuje technologie otrzymywania produktów żywnościowych wysokiej jakości, estetycznie opakowanych, smacznych i zdrowych.
Absolwent tego kierunku jest specjalistą w zakresie przetwarzania, utrwalania, przechowywania i kontroli jakości żywności.
Idealny kandydat
Kierunek przeznaczony przede wszystkim dla osób posiadających zainteresowania z bloku nauk ścisłych. Dodatkowo przydadzą się zdolności organizacyjne, umiejętność komunikacji i rozmowy z ludźmi oraz podejmowania trafnych decyzji.
Duże znaczenie ma również zamiłowanie do zdrowej żywności, spostrzegawczość oraz umiejętności badawcze.
Rekrutacja
Technologię żywności i żywienie człowieka można studiować na uczelniach publicznych i niepublicznych, w trybie stacjonarnym i niestacjonarnym (zaocznym), w systemie studiów I, II i III stopnia.
Podczas rekrutacji należy wybrać 1 spośród następujących przedmiotów:
- Matematyka
- Biologia
- Chemia
- Fizyka
- Informatyka
Oczywiście brane są pod uwagę także przedmioty obowiązkowe na maturze, czyli język polski, matematyka oraz język nowożytny.
Program zajęć
Przedmioty nauczania realizowane na technologii żywności i żywienia człowieka:
- matematyka,
- chemia ogólna,
- fizyka z elementami biofizyki
- informatyka
- ekonomia
- chemia żywności
- statystyka matematyczna
- ekologia i ochrona środowiska
- maszynoznawstwo
- biochemia
- mikrobiologia żywności
- metody analizy żywności
- gospodarka wodna i energetyczna
Specjalizacje i specjalności
Przykładowe specjalności realizowane na kierunku technologia żywności i żywienie człowieka:
- technologia żywności,
- żywienie człowieka,
- biotechnologia żywności,
- zarządzanie jakością żywności,
- dietetyka,
- inżynieria żywności,
- żywienie człowieka i bezpieczeństwo żywności,
- analiza i ocena żywności,
- chemia żywności,
- analityka żywności i środowiska wodnego,
- bioinżynieria żywności i środowiska wodnego,
- technologia i żywienie,
- technologia żywności pochodzenia wodnego,
- żywienie człowieka i dietetyka.
Technologia żywności a rynek pracy
Absolwenci tego kierunku znajdą zatrudnienie w różnych działach przemysłu spożywczego, chłodnictwie i przechowalnictwie żywności, placówkach kontroli jakości i laboratoriach analizy żywności, jednostkach administracji rządowej i samorządowej, Urzędzie Celnym, hotelach na stanowiskach menadżerskich, zakładach żywienia zbiorowego, przy organizowaniu i projektowaniu procesów technologicznych oraz opracowywaniu nowych wyrobów, w dystrybucji i handlu żywnością oraz kształtowaniu jakości w przemyśle spożywczym.
Źródło: uczelnie.info.pl
J. Jankowska
Komentarze: