Interesuje Cię poprawa jakości żywienia i żywności? Zapoznaj się z kierunkiem Gastronomia ? sztuka kulinarna.
Kierunek Gastronomia-sztuka kulinarna
Kierunek ma na celu zapoznanie studenta z wiedzą dotyczącą składu chemicznego produktów żywnościowych, procesów zachodzących w technologii gastronomicznej i zasadami żywienia człowieka. Uczy doboru odpowiednich surowców do sporządzenia potraw i znaczenia jakości wybieranych produktów. Pozwala poznać różne kuchnie, skupia się jednak na potrawach tradycyjnych i regionalnych. Pomaga również w poznaniu tajników prowadzenia restauracji, jej wyposażenia i organizacji pracy.
Idealny kandydat
Idealny kandydat powinien interesować się chemia organiczną, biochemią, fizyką, a także geografią świata w szczególności turystyczną i gastronomiczną, oraz historią kuchni. Nie da się również ukryć, że przyda się pasja do gotowania i umiejętność tworzenia dań z różnych składników.
Rekrutacja
Przedmiotami kwalifikacyjnymi na kierunku Gastronomia ? sztuka kulinarna są:
- biologia
- chemia
- fizyka i astronomia
- geografia
- język obcy nowożytny
- język polski
- matematyka
Program kształcenia
Obszar kształcenia z zakresu nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Wykazuje powiązanie z takimi kierunkami studiów jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, rolnictwo, ogrodnictwo, zootechnika i towaroznawstwo. Tak więc absolwenta kierunku gastronomia sztuka kulinarna cechuje uniwersalność i różnorodność posiadanej wiedzy, umiejętności oraz kwalifikacji społecznych.
Grupa treści podstawowych:
- Matematyka ze statystyką
- Chemia
- Biochemia
- Mikrobiologia
- Fizyka
- Technologia żywności
- Systemy zarządzania jakością w gastronomii.
Grupa treści kierunkowych:
- Wpływ uprawy roślin na jakość plonów
- Chów i hodowla zwierząt
- Organizacja i zarządzanie w gastronomii
- Hodowla roślin i nasiennictwo
- Pozyskiwanie i ocena surowców zwierzęcych
- Inżynieria produkcji
- Towaroznawstwo produkty pochodzenia zwierzęcego
- Towaroznawstwo produkty pochodzenia roślinnego
- Podstawy żywienia człowieka i dietetyki
- Aparatura gastronomiczna
- Analiza sensoryczna
- Technologia gastronomiczna
Rynek pracy
Absolwent kierunku jest specjalistą w zakresie przetwarzania żywności i odpowiedniego żywienia człowieka. Może ubiegać się o pracę na wszelkich stanowiskach w zakładach gastronomicznych.
M.Niewiarowska
Komentarze: