Kierunek gastronomia (Fot.freedigitalphotos.net)

Kierunek studiów: Gastronomia ? sztuka kulinarna

Interesuje Cię poprawa jakości żywienia i żywności? Zapoznaj się z kierunkiem Gastronomia ? sztuka kulinarna.

 

Kierunek Gastronomia-sztuka kulinarna

Kierunek ma na celu zapoznanie studenta z wiedzą dotyczącą składu chemicznego produktów żywnościowych, procesów zachodzących w technologii gastronomicznej i zasadami żywienia człowieka. Uczy doboru odpowiednich surowców do sporządzenia potraw i znaczenia jakości wybieranych produktów. Pozwala poznać różne kuchnie, skupia się jednak na potrawach tradycyjnych i regionalnych. Pomaga również w poznaniu tajników prowadzenia restauracji, jej wyposażenia i organizacji pracy.

 

Idealny kandydat

Idealny kandydat powinien interesować się chemia organiczną, biochemią, fizyką, a także geografią świata w szczególności turystyczną i gastronomiczną, oraz historią kuchni. Nie da się również ukryć, że przyda się pasja do gotowania i umiejętność tworzenia dań z różnych składników.

 

Rekrutacja

Przedmiotami kwalifikacyjnymi na kierunku Gastronomia ? sztuka kulinarna są:

  • biologia
  • chemia
  • fizyka i astronomia
  • geografia
  • język obcy nowożytny
  • język polski
  • matematyka

 

Program kształcenia

Obszar kształcenia z zakresu nauk rolniczych, leśnych i weterynaryjnych. Wykazuje powiązanie z takimi kierunkami studiów jak historia, sztuka, geografia, technologia żywności i żywienie człowieka, rolnictwo, ogrodnictwo, zootechnika i towaroznawstwo. Tak więc absolwenta kierunku gastronomia sztuka kulinarna cechuje uniwersalność i różnorodność posiadanej wiedzy, umiejętności oraz kwalifikacji społecznych.

Grupa treści podstawowych:

  • Matematyka ze statystyką
  • Chemia
  • Biochemia
  • Mikrobiologia
  • Fizyka
  • Technologia żywności
  • Systemy zarządzania jakością w gastronomii.

Grupa treści kierunkowych:

  • Wpływ uprawy roślin na jakość plonów
  • Chów i hodowla zwierząt
  • Organizacja i zarządzanie w gastronomii
  • Hodowla roślin i nasiennictwo
  • Pozyskiwanie i ocena surowców zwierzęcych
  • Inżynieria produkcji
  • Towaroznawstwo produkty pochodzenia zwierzęcego
  • Towaroznawstwo produkty pochodzenia roślinnego
  • Podstawy żywienia człowieka i dietetyki
  • Aparatura gastronomiczna
  • Analiza sensoryczna
  • Technologia gastronomiczna

 

Rynek pracy

Absolwent kierunku jest specjalistą w zakresie przetwarzania żywności i odpowiedniego żywienia człowieka. Może ubiegać się o pracę na wszelkich stanowiskach w zakładach gastronomicznych.

 

M.Niewiarowska

 

Komentarze:

Dodaj komentarz:

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

facebook