Uniwersyteckie grono (Fot.freedigitalphotos.net)

„Uniwersyteckie grono” dla studentów

„Uniwersyteckie grono” to nazwa wina, która została wymyślona w konkursie przez absolwenta Inżynierii Środowiska, Michała Tymicha. Wino jest robione oczywiście w celach naukowych, w winnicy Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie.

Uniwersytet posiada nie tylko winnicę, ale także winiarnię, gdzie odbywa się przerabianie winogron oraz zajęcie studentów Wydziału Ogrodniczego. Winnica funkcjonuje zgodnie z prawem. Konkurs miał na celu przynieść rozgłos uczelni i dodatkowe finanse.

Taką winnicą może pochwalić się także Uniwersytet Jagielloński, gdzie produkuje się wino Novum.

Warto wspomnieć, że enologię, czyli naukę o produkcji wina można studiować w ramach studiów podyplomowych na wydziale Farmacji Uniwersytetu Jagiellońskiego. Podobną specjalizację zamierza uruchomić także Uniwersytet Rolniczy w Krakowie.

Konkurs Uniwersyteckie Grono (Fot.freedigitalphotos.net)

Konkurs

Do konkursu, w którym należało wymyślić nazwę wina wpłynęło 350 propozycji nazw. Autor zwycięskiej propozycji w nagrodę otrzymał skrzynkę wina. Nadesłane propozycje nawiązywało zarówno do nazwy uczelni, winnicy, jak też akademickich tradycji Krakowa.

Winnica Uniwersytetu Rolniczego „Garlicki Lamus” mieści się w Garlicy Muranowej, na terenie Stacji Doświadczalnej Katedry Sadownictwa i Pszczelnictwa Wydziału Ogrodniczego UR. Została zarejestrowana w 2013 roku.

Większą cześć krzewów stanowią odmiany o jasnych gronach na wina białe: Muskat Odesskij, Seyval Blanc, Bianca, Aurora, Sibera, Hibernal, Johanniter oraz Solaris. W uprawie znajduje się także polska odmiana winorośli – Jutrzenka, wyhodowana w winnicy Golesz przez Romana Myśliwca. Na wina czerwone uprawiane są odmiany: Regent, Rondo, Marechal Foch, Leon Millot, Swenson Red.

 

Źródło: hotmoney.pl., money.pl
J. Jankowska

 

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany.

facebook